Saftiga Saffranssnurror eller Lussebullar - vilket som smakar bäst =)
En lättarbetad grunddeg som innehåller både kesella och vit sirap, vilket gör att bröden både håller sig saftiga längre. Med denna som grund kan du baka både klassiska lussebullar och saftiga saffranssnäckor.
150 g smör
5 dl lättmjölk
2 pkt saffran (1g)
50 g jäst för söta degar
½ burk kesella (125 g) (Jag använde faktiskt med vaniljsmak!!)
1½ dl vit sirap
1 stort ägg
½ tsk salt
19-20 dl vetemjöl (ca 1100 g)
1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt 37C
2. Stöt saffran med 1 tsk socker och blanda i degvätskan
3. Finfördela jästen i en bunke och häll över lite degvätska så jästen löser sig, sedan resten
4. Tillsätt kesellan, vit sirap, ägg, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta upp till en smidig deg. Strö över lite mjöl och ställ på jäsning under duk i 40 min.
5. Ta upp degen och baka ut
I saffranssnurrorna ska det vara rikligt med mandelfyllning
75 g smör
500 g mandelmassa (jag behövde mer än så)
1-2 ägg för pensling
pärlsocker
hackad mandel
1. Arbeta den jästa degen och del ai två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta.
2. Bred ut det rumstempererade smöret över plattan och hyvla över mandelmassan tunnt med en osthyvel och täck degen med de tunna skivorna.
3. Rulla ihop degen och skär 2-3 cm tjocka skivor. Lägg i pappersform med snittytan upp.
4. Låt jäsa under duk 25 min.
5. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel.
6. Grädda mitt i ugnen 7-8 min på 250C
Kommentarer
Trackback