Pepparkaksmacarons med vaniljfyllning
Premiär för mig att baka sådana, och nu vet jag hur jag ska göra det enklare nästa gång ;)
120 g äggvitor uppdelat i 2 skålar a 60 g
35 g socker
150 g fint malen mandel (jag använde mandelmjöl!)
145 g florsocker
5 g pepparkakskrydda
150 g socker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag
1. Sikta upp florsocker, pepparkakskryddan (ca 2 tsk) och mandelmjölet i en skål
2. Väg upp 60 g äggvita i en bunke och vispa upp till ett mjukt skum inann du tillsätter 35 g sockret under vispning. Vispa upp till ett hårt fast skum.
3. Blanda 150 g socker och vattnet till sockerlagen i en kastrull och koka upp till 118C
4. Under vispning på låg fart av äggvitorna häll snabbt i sockerlagen och vispa kraftigt tills den kallnat och blivit glansig och fast. ca 10-15 min
5. Rör 60 g äggvita i mandel/florsockerskålen, blir rätt tjock!
6. Vänd ner de vispade äggvitorna i mandelskålen och rör om försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
Var försiktig, smeten ska vara trögflytande!
7. Spritsa ut på en plåt små rundlar (tips ta inte hela innehållet i spritsen utan fyll på med endast halva!)
8. Låt torka minst 30 min innan de åker in i mitten på ugnen på 160C, 10-15 min
Undertiden macaronsen svalnar gör du vaniljfyllningen
100g rumstempererat smör
90 g florsocker
1 ägggula
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker (kan med fördel hällas i lite mer)
1. Vispa samman allt till en fluffig kräm
2. Smeta/spritsa ut fyllningen på den platta sidan av de avsvalnade macaronsen och sätt ihop med en annan som passar i storlek
Förvaras i en burk med lock i kylen, mkt goda efter att de legat till sig en natt =)
Går utmärkt att frysa in!
Kommentarer
Trackback